Blog

  1. Anasayfa
  2. Blog

İngilizce Yazma Becerimi Nasıl Geliştirebilirim?

İngilizcede yazma en zor gelişen becerilerden biri. Hatta konuşabilen kişiler bile yazmaya gelince nasıl ve neler yazacağını bilmiyor.

Bu yazımızda sizlere yazma becerinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi anlatacağız. Birkaç adımda yazma becerilerinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz.

Okuma Alışkanlığı Edinin

Dil becerilerinin alıcı ve üretici olarak ikiye ayrıldığını belirtmek istiyorum. Yazma ve Konuşma üretici beceriler iken Okuma ve Dinleme becerileri alıcı beceriler olarak ifade edilmektedir. Üretici becerilerin gelişmesi, alıcı becerilerde uzmanlaşma ile olur. Okuma becerisi, yazma becerisini geliştiren en önemli beceridir. Bu yüzden, yazma becerilerinize katkı sunmak için yabancı dilde bolca okuma yapmanız gerekiyor. Bu durum farklı yazma türlerini görmenize ve kelime dağarcığınızı da geliştirmenize yol açacaktır. Romanlar, makaleler, blog yazıları, haberler gibi farklı kaynaklardan okumalar yapmak sizi geliştirecektir.

Düzenli Pratik Yapın

Yazma becerinizi geliştirmeniz için düzenli olarak yazı yazmaya zaman ayırmanız gerekiyor. Belirli aşama ve ibareleri hedef koyarak, günlük yazma alıştırması yapabilirsiniz. Bu sayede basit cümlelerden karmaşık yapılara doğru kendinizi geliştirebilirsiniz. Yazdıklarınızı gözden geçirmek ve hatalarınızı tespit etmek sizi gün be gün ileri aşamalara taşıyacaktır. En büyük zorluğunuz maalesef geri dönüt almak olacak ama bu konuda da yazımızın sonunda sizlere oldukça fayda sağlayacak bir uygulamadan söz edeceğim.

Dilbilgisi Kurallarına Hâkim Olun

Her ne kadar konuşma becerisi için dilbilgisi kuralları biraz göz ardı edilse de, yazma becerisini geliştirmek için aynısını söylememiz pek mümkün değil. Kurallı yazma becerilerine sahip olmak ve bunları doğru şekilde kullanmak da yazma becerilerinizin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Bağlaçlar, karmaşık cümle yapıları (noun, relative clauses vb.), geçiş ifadeleri, zamanla yazma becerinizin gelişmesinde önemli rol oynayacak.

Kelime Dağarcığınızı Geliştirin

İyi bir yazma becerisine sahip olmak için kelime bilginizin gelişkin olması önemlidir. Her gün yeni kelimeler öğrenmek ve bunları cümle içerisinde kullanmak yazma becerilerinizi her gün bir adım daha öne taşıyacaktır.

Yazma Kılavuzlarını İnceleyin

Yazma pratiğinizi artırmak ve doğru şekilde yazmak için yazım kurallarına dikkat edin. Bir roman yazacaksanız, betimlemelere, konu örgüsüne ve karakterlerin ifadelerine dikkat etmek gerekiyorken; bir makale yazacaksanız, makaleyi göndereceğiniz yerin kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. APA, Chicago gibi farklı stillerde referanslarınızı ve metinlerinizi hazırlamanız gerekebilir.

Farklı Türlerde Yazılar Deneyin ve Ana Dil Hâkimiyetinizi Sorgulayın

Farklı türlerde yazılar yazarak yazma becerinizi çeşitlendirmeye özen gösterin. Öyküler, denemeler, makaleler, mektuplar, blog yazıları gibi farklı formatları denemeye çalışın. İngilizcede yazma becerilerimizin geri olmasının sebeplerinden biri de ana dilimizde, yani Türkçe yazı yazmada da yetersiz olmamızdan kaynaklanıyor. Ana dilde becerilerin gelişmesi dahi yazma farkındalığının oluşması adına çok önemli.

Yazılarınızı Düzenleyin

Yazma becerilerinde Kendinizi yetkin hissediyorsanız dahi, bir yazıyı en az iki kez yazmaya ve taslağınızı başka bir zamanda tekrar okuyup değerlendirmeye özen gösterin. Yapacağınız revizeler ve eleştirel bakış, sizi daha öne taşıyacak ve akıcılığınızı artıracaktır.

Sabırlı Olun

Yazma becerisi tek seferde gelişen bir yetenek değil ve ciddi zaman alan bir beceri. Yılmadan yazmaya devam edin. Bıraktığınız anda hızlıca geri kalacabileceğinizi unutmayın ve hedefinize azimle ulaşmaya devam edin.

Geribildirim İsteyin

Yukarıda geribildirimin öneminden bahsetmiştik. Bununla ilgili sizleri ileriye taşıyacak çok değerli online bir platformdan bahsetmek istiyorum. İngilizcekursu.com, 7/24 destek alabileceğiniz, hem çevrimdışı hem de canlı videolar ile becerilerinizi geliştirebileceğiniz ve verilen konuları öğretmenlerin yardımı ile pekiştirebileceğiniz bir platform. İhtiyaçlarınızı bilen ve bunlara yönelik çalışmalar düzenleyen bu modüler platforma üye olarak kişiselleştirilmiş program sayesinde yazma becerileriniz başta olmak üzere, dilin tüm becerilerini hızlıca geliştirebilirsiniz.